• Home
  • Cserépkályháról(cikkek)
  • Vízteres cserépkályha

Vízteres cserépkályha

 

A vízteres cserépkályháról mindig az jut eszembe, még jó hogy Magyarországon nem lehet  pult alól sugárzó izotópot szerezni, mert lennének emberek akik otthon reaktort építenének egy kis sugárzó izotóp és két olajos vashordó segítségével.

 

Milyen problémák vannak a vízteres cserépkályhánál?

 

Hőtechnikai

A cserépkályha mint ahogyan már leírtam a "használat cikkbe" úgy működik, hogy a fa égésekkor keletkező hőt eltárolja a falazatába és azt utána folyamatosan csepegtetve engedi ki magából, ezzel teremtve kellemes hőérzetet. Amennyiben mi a tűztérbe egy vízzel teli betétet helyezünk akkor ez a víztérbetét fogja a tűz égése során felszabaduló füstgáz melegét elvonni, hogy a benne lévő víz segítségével felfűtse a távolabbi radiátorral a kályhától messzebb lévő helyiséget. Ilyenkor a füstgáz hőmérséklete jelentősen lecsökken, a füstjáratokba belépve pedig eléri a harmatpontot.  Ekkor a füstgázban lévő nedvesség a benne található korommal és egyéb anyagokkal kátrányos kondenzvíz formájában a kályha belső falazatára és a kémény belsejébe szépen lecsapódik. 

A büdös kátrányos lé kétfelé fog kárt okozni . Először a kályhacsempe máza alatt fog megjelenni, ezzel  elszíneződést okozva a kályhacsempe felületén. Tulajdonképpen tönkreteszi a drága kályhacsempét. A másik  rombolást a kéményben fogja elvégezni. Ha ugyanis téglakéményünk van akkor a téglák ezt a kátrányos kondenzvizet magukba szívják és fokozatosan továbbítják a falszerkezet többi része felé. Magyarul azt vesszük észre egyszer, hogy a szoba fala ahol a kémény van szépen lassan elfeketedik. Az elfeketedéssel arányosan a kátrányszag intenzitása is megnő. Az ilyen falazatot kijavítani nem lehet, a kátrányfolt eltávolítása és a bűzös szag megszüntetése kizárólag a kátrányos falszerkezet teljes cseréjével lehetséges. Kerámia csöves kémény esetében a kondenzvíz egészen a tisztítóajtóig felgyülemlik és azon keresztül fog szivárogni kifelé.

Jogi

Egy másik probléma az, hogy a víztér esetleges kilyukadása vagy felrobbanása során keletkezett kárért ki fog helytállni? Mert azt tudni kell, hogy egyetlen egy biztosító sem! Vízteres cserépkályha okozta károkra nem fizetnek a biztosítók! Aki pedig építette már régen nem lesz elérhető.

 

Néhány link érdekességként.

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/9247_0.shtml

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/9247_1.shtml

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/9247_2.shtml

Badge

  • 3x3x7sarokkor
  • 3x6x7para
  • 4x3feloldalasulokepara
  • minimal1kozepkor
  • minimal3ulokeharomszoges