• Home
  • Cserépkályháról(cikkek)
  • Falra építés

Falra építés


Sok ember a „szakember” tanácsára hallgatva, vagy pusztán spórolásból a falra építteti cserépkályháját. A falra építéskor a kályhának nincsen hátsó csempesora. Ilyenkor a tűztér jobb esetben egy hőszigetelő lappal, rosszabb esetben egy élére állított tömör kisméretű téglasorral van ráépítve a falra.


Miért felelőtlenség a falra építeni a cserépkályhát?

Ennek több oka van.

- Tűzvédelmi okok: Mint azt már több helyen leírtam a kályha tűzterében, amikor ég a tűz 800-850 fok van. A fal szépen lassan a kelleténél jobban átmelegszik. Ennek az a következménye, hogy tüzelőanyagunk egy részével a falat fűtjük, nem pedig a belső teret. Másik következménye pedig az lehet, hogy hosszabb idejű tüzelés esetén annyira felmelegszik a fal, hogy a nagy meleg miatt akkorát tágul a fal, hogy egyszerűen megemelheti a fal tetején lévő betonkoszorút. (tartófalak esetében)

- Jogi problémák: A cserépkályhának van egy építési szabályzata. Ennek van egy pontja, amiben az van, hogy a cserépkályhát faltól 10 cm re kell felépíteni. Aki ilyen kályhát birtokol, vagy éppen építtetni akar, az legyen azzal tisztába, hogy ha a háza valamilyen oknál fogva pl egy rossz TV leég, akkor elég közel kerülhet a családja a pénzügyi csődhöz.
Ugyanis, ha egy olyan szemfüles biztosítási szakértő megy ki a helyszínre, aki tisztában van az építési szabályokkal (és még egy kis rosszindulatúság is van benne, miért ne lenne?), nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy a szabálytalanul épített cserépkályha okozta a lakástüzet nem pedig a TV. Magyarul szólva egy forintot sem fog fizetni a biztosító a bekövetkezett káreseményért. És a földön nem fognak olyan igazságügyi szakértőt találni aki ennek az állításnak az ellenkezőjét tudja majd bizonyítani. Sokan nem tudják, hogy egyetlen egy szakirodalom (beleértve a külföldi szakirodalmakat) sem tesz még csak említést sem a cserépkályhák falra építéséről. Viszont a cserépkályha építési szabályzata tesz arról említést, hogy hogyan kell biztonságosan kivitelezni egy cserépkályhát (és abba nem az van leírva, hogy a falra építve lesz biztonságos a cserépkályha).
Bírósági perben a bíró csak azt fogja nézni, hogy mi van az építési szabályzatban, mit mondott a tűzoltóság , stb. Amikor kiégett a ház a tüzet okozó berendezés is nagy valószínűséggel meg fog semmisülni. De a szabálytalanul épített cserépkályha ott fog díszelegni a kár bekövetkezte után is. Azaz kézzelfogható bizonyítékot fog képezni.

Badge

  • 3x3x7sarokkor
  • 3x6x7para
  • 4x3feloldalasulokepara
  • minimal1kozepkor
  • minimal3ulokeharomszoges