• Home
  • Cserépkályháról(cikkek)
  • Szárítófűtés

Szárítófűtés


Az új kályha használatbavétele elõtt fontos dolog a szárítófûtés. A szárítófûtés arra szolgál, hogy az cserépkályha csempéibõl, és szerkezetébõl az építésénél felhasznált vizet eltávolítsuk. A szárítófûtést mindig nagy odafigyeléssel, és körültekintéssel hajtsuk végre.
A cserépkályha ajtaját tüzeléskor és a tûz kialvása után is nyitva kell hagyni. Mivel a tüzelõajtó végig nyitva van, ezért a szárítófûtés idejére a cserépkályhát felügyelet nélkül hagyni nem szabd. A cserépkályha teljes kiszáradása akár több hetet is igénybe vehet.

Szárítófûtés menete:

Helyezzünk a tûztérbe újságpapírt, és apróbb száraz fanyesedéket. Ezután gyújtsuk meg a papírt és amikor már lángra kapott a fanyesedék is, akkor kezdjünk rátenni fokozatosan a többi száraz fát (akác, tölgy). Ez naponta max 5-6 kg, de egyszerre sohase rakjunk 2 kg-nál többet a tûztérbe. Ha ennél több fát kezdünk eltüzelni egyszerre, akkor a hirtelen nagy meleg hatására a kályha belsõ falazatát összetartó agyaghabarcs nagymértékben berepedezhet. Annyira fűtsük fel a cserépkályhát, hogy annak csempéje kézmeleg legyen.

Szárítófûtéskor mindig nyissunk ki egy ablakot, hogy a kályhából távozó vízgõzök szabadon ki tudjanak jutni a helyiségbõl. Meg kell említeni, hogy szárítófûtéskor elõfordulhat enyhén kellemetlen szag is. Ettõl ne ijedjünk meg, mert ez a szag csak a párolgó víz szaga. Olyan, mint ha egy nyírkos helyiségben járnánk. De ez a szag a szárítófûtés végeztével el fog múlni.

Ha a kéményen még fehér füst távozik, akkor még a kályhánk nem száradt ki rendesen, ugyanis a fehér füst sok vízgõzt tartalmaz. Ha cserépkályhánk kellõ kép kiszáradt, akkor lehet megkezdeni benne a normális tüzelést. Ez az írás csak irányelvet tartalmaz a megfelelõ szárítófûtéssel kapcsolatban. A szárítófûtéssel kapcsolatban mindenképpen kérje ki a kályhát építõ szakember tanácsát.

Badge

  • 3x3x7sarokkor
  • 3x6x7para
  • 4x3feloldalasulokepara
  • minimal1kozepkor
  • minimal3ulokeharomszoges