• Home

2 items tagged "cserépkályha füstölése"

 • Cserépkályháról(cikkek)

 • Füstölés

  Füstölés


  Mi válthatja ki a cserépkályhánk füstölését?

  A füstölést minden esetben huzatprobléma okozza! Itt az elején jegyzem meg gyorsan, hogy a huzatprobléma nem egyenlő a kéményproblémával.

  Hogyan csoportosíthatjuk ezt a kellemetlen jelenséget?

  - Csak begyújtáskor
  - Üzem meleg állapotban való füstölés
  - Állandóan
  - Bizonyos időjárási tényezők esetén
  - Ajtó kinyitásakor

  Nézzük sorjában

  Csak begyújtáskor:

  A cserépkályhák füstölése 70% -ban begyújtáskor történik. Ennek oka, hogy a kályha és a kémény nincsen üzem meleg állapotban. A kémény működése azon elven alapszik, hogy a meleg levegő könnyebb a hideg levegőtől, ezáltal felfelé száll. Mivel még nincsen meleg levegő a kéményben, a huzatot csak a kinti szélmozgás generálja. Ha kint nem megfelelő a légmozgás, akkor a kéményhuzat sem lesz ideális.

  A kályhánkban begyújtott tüzelőanyag meleg füstgázának először ki kell tolnia a kályha járataiban és a kéményben található nehezebb hideg levegőt. Ha ez megtörténik, akkor kezd csak el kéményünk rendesen üzemelni. Ilyenkor a kályha járataiban nem áramlik rendesen a füstgáz helyenként feltorlódik, vagy pang. A torlódás helyein itt-ott szivárogni fog a füst. A füstölés a kémény és a kályha melegedésével arányosan meg is szűnik.

  Jellemzően olyan cserépkályhákon jelentkezik a fent leírt jelenség, amit csak időszakosan használnak. Ha ugyanis egy kályhát rendszeresen használunk, akkor a kályhából az ajtó kinyitásakor meleg levegő áramlik a kéménybe, ami azt már részben előmelegíti. (ezért kell a kályhát tüzelés után lezárni, hogy a kémény ne húzza ki belőle a meleget).

  Fontos megjegyezni, hogy a füstölést a légtömören bezárt nyílászárók is előidézik, mert a kéményen keresztül távozó levegőnek ilyen esetben nincsen külső légutánpótlása.

   

  Javítása: Száraz tüzelőanyag használata begyújtáskor, ami szép hosszú lánggal ég. A vizes fa gyengén ég és ráadásul még füstöl is, ami csak a bajunkat tetézi. A kéményt előmelegítése a tisztító nyílásában elégetett nagyobb nem színes újságpapírral. Légtömör nyílászáróknálnyissunk meg egy résnyire egy ablakot

  Üzemmeleg állapotban.

  A kályha üzem meleg állapotban is füstöl, bemelegedés után is itt-ott szivárog a füst, az égés a tűztérben gyengécske. Valószínű, hogy a hamu lerakódott a járatok fordulópontjainál és dugulást okoz.

  Javítása: Ki kell tisztíttatni a kályhát. Pár ezer forintból megoldható a probléma.


  Állandóan füstöl:

  Elérkeztünk ahhoz a problémához, ami mindenkinek a rémálma :-) Kitisztítottuk, kéményt ellenőriztünk, költöttünk rá és bármit is csinálunk (kakast égetünk, bika szarvat rágunk, szenes vizet iszunk, stb :-) a kályhánk hidegen és melegen egyaránt füstöl. Ebben az esetben a hiba oka valami szerkezeti problémában keresendő. Tipikus példája ez az elméretezett vagy idő során beomlott füstjáratoknak.

  Javítása: A kályha átépítésével történik.


  Bizonyos időjárási tényezőknél:

  Főleg őszi és téli hideg párás időben megy nehezen a begyújtás. Jelenség mögött az áll, hogy a párás hideg levegő súlya nehéz, ilyenkor a légnyomás magasabb az átlagosnál. Ebből az következik, hogy még nagyobb erőfeszítést kell tenni a kis gyújtósunknak ahhoz, hogy a maga előtt lévő nehéz párás levegőt kitolja a kéményen. Ha a meleg levegőnek nincsen annyi energiája, hogy kitolja a maga előtt lévő nehéz légdugót, akkor kezd füstölni a kályha. Tipikus jelenség amikor már ég a tűz és egyszer csak buff az ajtón keresztűl hírtelen nagy mennyiségű füst jön ki. Ez a jelenség periodikusan addig ismétlődik meg, míg a kémény el nem indul. Tetézi a bajt, ha légtömör a nyílászáró, külső levegő beáramlás nincs, vagy csak nagyon minimális.

  Javítása: Fentebb említett újságpapíros trükk. Újságpapírral melegítsük elő a kéményt a tisztítóajtón keresztül. És használjunk száraz fát a begyújtáshoz és nyissunk meg egy résnyire egy ablakot.


  Ajtó kinyitásakor:

  Ha kinyitjuk a kályhánk ajtaját, az úgymond bepöfékel egyet a szobába. Bosszantó egy dolog az tény. A jelenség üzem meleg állapotban is gyakran fennáll. Oka a kémény kis teljesítményében vagy a füstjárat elméretezésében keresendő. Ha kinyitjuk az ajtót egy pillanatig vákuumot hozunk létre a kályhában. Ha a kéményünk nem elég erős ahhoz, hogy ennek a szívóhatásnak egy pillanatra ellenálljon, akkor történik meg a bepöfékelés. Főleg a kis kéménnyel rendelkező nagy látványajtós kályháknál fordul elő.

  Javítása: Történhet a tüzelőajtó nyílásának leszűkítésével, kémény teljesítményének növelésével (pl huzatfokozók).  És hogy ne legyen az életünk egyszerű, a fent leírtak bármilyen számú kombinációja előfordulhat.

EasyTagCloud v2.8