• Home

2 items tagged "cserépkályha használata"

  • Cserépkályháról(cikkek)

  • Használat

    Cserépkályha használata


    A cserépkályhában való fűtéskor azzal kell tisztában lenni, hogy a cserépkályha az egy elég nagy tömegű fűtőberendezés, mely a meleget szivacsszerűen magába szívja, tárolja, és sugározza. Minden cserépkályha építésétől függően egy bizonyos mennyiségű hőt tud csak magában tartani. Ha ezt a hőmennyiséget a kályhánk már eltárolta, akkor már hiába fűtünk benne, nem érünk el vele semmit. Pénzt és energiát pocsékolunk el feleslegesen, sőtt a cserépkályhánkat túlfűthetjük.

    Ha a cserépkályhát elkezdtük felfűteni teljesen kihűlt állapotáról, akkor addig kell fűteni benne, míg a csempe külső hőmérséklete eléri a kb 90 fokot. Ezután a tűz leégését meg kell várni (csak parázs maradjon) és a kályhán található összes ajtót be kell zárni. Az ajtókon lévő levegőszabályozó karikákat úgy kell fordítani, hogy azon légrés ne legyen. Ha nem zárjuk le jól a kályhánkat, akkor a meleget a kémény kiszívja és a kályhánk hamarabb fog kihűlni.

    Legközelebb a kályhába külső hőmérséklettől függően kb 12-24 óra múlva kell ismét begyújtani. Ezen begyújtások alkalmával már nem kell annyi tüzelőanyagot eltüzelnünk mint az elején, csak annyit amennyivel ismét 90 fok köré fűtjük a cserépkályhánk csempéjét. Ez kb 5-10 kg fa, külső hőmérséklet, kályha nagysága és a helyiség méretétől függően.

EasyTagCloud v2.8