• Home

3 items tagged "bontott cserépkályha"

 • Bontott cserépkályha

  Bontott cserépkályha

   

  Az éppen aktuális bontott cserépkályha kínálatunkról érdeklődjön elérhetőségünkön. Bontott cserépkályhát kizárólag beépítéssel együtt értékesítünk.

 • Cserépkályha

 • Régi vagy új

  Régi vagy új cserépkályha?

   

  Manapság az egyre dráguló energiaárak egyre többen gondolkodnak cserépkályha építésén.
  Egy nagy kérdéssel mindig szembe találkozunk. Használt, vagy bontott kályhát vegyünk. Nem célom senkit új, vagy bontott kályhára rábeszélni. Megpróbálom mindkét változatnak előnyét és hátrányát leírni. Ezután döntsön mindenki saját maga.

  Amit tudni kell az új kályhákról
  -Az új kályhák mindig sokkal drágábbak, mint a használtak
  -Az új kályha csak nekünk készül, a mi igényünk alapján
  -Az új kályhát mi fogjuk először használni
  -Későbbi elempótlás megoldható

  Amit a bontott kályháról tudni kell
  -Sokkal olcsóbb mint az új
  -Esztétikailag nem mindig a legmegfelelőbb
  -Későbbi elempótlás, nehézkes, vagy nem megoldható
  -Csak szétbontáskor válik el, hogy mit vettünk


  Az itt felsoroltakat megpróbálom kifejteni egy kicsit bõvebben.

  Új kályha
  - Az új kályhák mindig sokkal drágábbak, mint a használtak
  Gondolom nem kell különösebben magyarázni. Egy cserépkályhának a mai világban nem ott van az előállítási költsége, mint mondjuk 1978-ban. Az igények is mások.

  - Az új kályha csak nekünk készül, a mi igényünk alapján
  Olyan kályhát rendelünk, amilyet csak akarunk. A helyiség igényeihez mérve készül. Nincsen elcsiszolt csempe, repedt sarok, kapcsozott csempék, bosszúság, egyéb meglepetés.

  - Az új kályhát mi fogjuk először használni
  Mi fogunk benne először tüzelni. Tulajdonképpen olyan, mint ha egy új autót kezdenénk használni. Nincsenek az előző használatból adódó meglepetések. Anyaggyengülés, alig észrevehető törések, stb

  - Későbbi elempótlás megoldható
  Ha a kályha átrakásra kerül, és akad benne törött csempe, akkor nincs más dolgunk, csak elsétálni a gyártóhoz, és rendelni pár csempét. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy ha új kályhát rendelünk, akkor már a rendelés pillanatában vegyünk minden elemből legalább plusz 5-10 %-al többet. Ez első hallásra elég meredeknek hangzik, főleg árban. Erre azért van szükség, mert lehet, hogy mire átrakásra kerül egyszer a kályha, addigra az a cég ahonnan rendeltünk, egyszerűen nem létezik, vagy aki csinálta már meghalt, stb. Ez már csak így van a mai világban. Ha a megrendelés pillanatában gondolunk a későbbiekre, akkor színben, és árnyalatban, és mintázatban is ugyanolyan pótcsempét kapunk, mint amiből a kályha épül fel.
  Ez a kis előrelátás természetesen pénzbe kerül, de átrakáskor áldani fogjuk magunkat, hogy így döntöttünk. Megjegyzem, hogy nem törvényszerű, hogy az átrakáskor legyenek sérült csempék, de a gyakorlat egy kicsit mást mutat.

  Régi kályha
  - Sokkal olcsóbb mint az új
  Nagyságrendileg olcsóbb, mint egy új kályha. 10-40e forintért már elég jó használt kályhához lehet hozzájutni. Míg egy új kályha akar a tízszerese is lehet a használt kályhához képest.

  - Esztétikailag nem mindig a legmegfelelőbb
  Napocskás, kis cirádák, kocka és megannyi nonfiguratív idióta gusztustalan mintázat, melyhez okkersárga, vagy még rondább szín társul. Többnyire ezzel kell megbarátkoznia annak, aki régi kályhát vásárol. Persze azért vannak kivételek.

  - Későbbi elempótlás, nehézkes, vagy nem megoldható
  Egyes példányok életkora eléri a 100 évet is. De az átlag életkor használt kályháknál olyan 20-30 év körül mozog. Ahol ezeket gyártották, azok az üzemek már sehol nincsenek. Egyes "sláger" csempékből, még kályhásoknál találhatunk párat. Az elempótlás nehézsége különösen fennáll a régi egyedi antik kályháknál.

  - Csak szétbontáskor válik el, hogy mit vettünk
  Ez olyan, mint a kinder tojás csak akkor tudjuk, hogy mit vettünk, amikor már szétbontottuk.
  Ha még lábon álló kályhát vásárolunk, akkor nagyon jól nézzük meg, hogy mit veszünk. Az sem árt, ha viszünk magunkkal egy szakembert. Ezeknél a régi kályháknál az a probléma, hogy látszólag egybe van, de mégsem. A probléma akkor van, amikor bontáskor a látszólag egyben lévő csempe megmozdításra atomjaira hullik szét. Az azért van, mert már a csempe anyaga elfáradt, a még álló kályhában repedés mentén e csempe nem tud szétesni, mivel a mellette lévő csempék, és a kályha falszerkezete, és a rá nehezedő többi csempe súlya még egyben tartja. Csak amikor odaér az ember a bontással, akkor jön a varázslat. Pak széthullott a csempe. Ha van egy ilyen csempe a kályhába, akkor ott van több is. Olyan is előfordul, hogy már beépítéskor repedt csempét sütött el a kályhás, amit kályhásdróttal megkapcsozott.

EasyTagCloud v2.8